OM OSS

EMMA & ELLIKA

Två mästerliga musiker i ett samspel som kokar av driv och färgrikedom.
Det är tätt, lyssnande och egensinnigt, alltid med svänget i centrum.

Djupt förankrade i den gamla spelmanstraditionen spelar Emma & Ellika kraftfulla, variationsrika meloditolkningar och improviserat stämspel. Nya kompositioner av både Emma och Ellika står sida vid sida med traditionsmaterial från Bingsjö och Orsa. Fioler och omstämda altfioler; röster med starkt personliga uttryck.

Blåtoner, gungstråk, tyngd, lätthet, improvisation och dans finns i den här världen där arvet efter det storspelmän som Nils Agenmark, Gössa Anders Andersson, Solo Cissokho och K. Shivakumar är en röd tråd i de båda musikernas rika erfarenhet. En historia fylld av musik från andra kulturer och genrer såväl som svensk spelmanstradition.

Två spelmän som inspireras och lånar av de gamla mästarna för att fortsätta framåt.
Emma & Ellika spelar rotat och nytt. En musik färgad av världen och tiden.

Ellika Frisell är en envist nyfiken, etablerad veteran på den svenska folk- och världsmusikscenen. Hon har tagit emot många utmärkelser medan hon fördjupat och vidareutvecklat arvet efter sina lärare Thore Härdelin, Päkkos Gustaf och Nils Agenmark, både som artist och pedagog. Frisell har också studerat för indiska violinisten K. Shivakumar och har prisats med både Manifestpris, Grammis, BBC World Music Award och på Folk- och Världsmusikgalan för hyllade samarbetet med koraspelaren Solo Cissokho. 2021 mottog hon Kungl. Musikaliska Akademiens prestigefyllda Stora Folkmusikpris för sina insatser för den svenska folkmusiken.

Emma Reid, stjärna i den nya spelmansgenerationen, har sina rötter i både den engelska och svenska traditionen och är idag en av Sveriges mest eftertraktade spelmän. Med ett starkt eget uttryck och erfarenhet från flera olika genrer har Reid utvecklat en djupt personlig spelstil. Hon turnerar i Skandinavien och Storbritannien tillsammans med bl a Ronström Reid, Malin Foxdal, Grovt & grant och engelska stråkkvartetten Methera. Reid är Riksspelman på Bingsjölåtar och har mottagit både Päkkos Gustaf stipendiet och Viksta-Lasse stipendiet. Hon samarbetar ofta med scenberättare och dansare, och har varit anställd teatermusiker på Kungl. Dramaten i Stockholm. Numera är Reid även lektor i fiol på Kungl. Musikhögskolan.

”…i genren duospel måste jag framhålla Ellika Frisell och Emma Reid som de vassaste. Eller snarare mest nära och lyhörda. Kanske är det också den speciella (egenartade) traditionen från Bingsjö och Orsa som dessa båda förmedlar så starkt, som bidrog till intrycket av deras spelning.”

– Corren recenserar Linköpings Folkmusikfestival

EMMA ELLIKA EXTRA 

Ett projekt tillsammans med gästmusikerna cellomästaren Anders Löfberg (Nordic) och rytmiska magikern Rafael Sida (Ale Möller Band).

I EXTRA fördjupar vi stråkklangen och svänget. Spelmansmusik med nyfikenhet och tätt samspel.